Pohdinnassa matkarattaat

Ihan alkuun kiitos kaikille matkarattaita vinkanneille niin täällä blogin puolella kuin Instagramissa. Nyt on kierretty lastentarvikeliikkeitä, surffattu netin pyörteissä ja koluttu Fb-kirpparit ja muut markkinapaikat. Pää on pyörällä vaihtoehdoista, eikä varsinaista ykkössuosikkia ole - kaikissa kiinnostavimmissa on jotain mikä vielä jäi mietityttämään. Koko ajan tuntuu enemmän ja enemmän siltä, että haemme matkarattailta keveyttä, näppärää kokoa, ketteryyttä ja kohtuullista tukevuutta ja jämäkkyyttä. Näillä kriteereillä painavammat ja suhteellisen ison tilan vievät matkarattaat, kuten Baby Jogger City Mini ja Britax B-Agilen kaltaiset rajautuvat kriteerien ulkopuolelle. 

Sen lisäksi, että haarukoin meille sopivan matkaratasmallin, on toinen haaste Miehen mielen muuttaminen suopeaksi tätä hankintaa kohtaan. Hänestä rattaille ei ole varsinaista tarvetta, vaan voisimme lainata moiset ystäviltä reissuja varten. Katsotaan siis johtaako tämä edes mihinkään hankintaan.
Bugaboo Bee 3 669€ 
(kuva ja tiedot Vaunuaitta)
Luulo ei ole tiedon väärti, sillä nämä ovat tukevat, ketterät ja kevyet - todella hyvät ominaisuuksiltaan! Taattua Bugaboo-laatua
Ylivertaiset ominaisuudet muihin matkarattaisiin verrattuna
Tosin nämä ovat niin hintavat, että ihan pelkkään (ulkomaan)matkusteluun  järjetön hankinta
Miinusta hinnasta ja siitä, että kasassa ollessaan eivät olekaan ihan pieni paketti
Käytettynä näitä voisi harkita ... ehkä


Mountain Buggy Nano 269€
(kuva ja tiedot BabyStyle)
Kevyet ja ketterät - 5,9kg!
Simppelin yksinkertainen, miellyttävä istuinosa ja selkänojan säädettävyys
Miinusta lyhyehköstä selkäosasta - jäimme miettimään, kuinka pitkään rattailla on käyttöä, 
jos Neidin pää lähenee jo nyt selkäosan yläreunaa..
Babyzen Yo-Yo 329€
(kuva ja tiedot Jollyroom)
Kevyet (5,8kg)
Niin kevyet, että tuntuivat jopa heppoisilta
Olin varma, että nämä haluan, mutta eivät oikeastaan tunnu enää edes vaihtoehdolta kiikkerän heppoisen ensifiiliksen takia :/
Simppeli ja yksinkertainen, Nanon tavoin oma kuljetuspussi ja mahtuvat lentokoneen ylähyllyn tavarasäilytykseenBaby Jogger City Mini 3 295€ / tarjous
(kuva ja tiedot A-T Lastenturva)
Jämäkkä ja tukeva, korvaisi luultavasti jollain aikajänteellä Buffalot
Isohkot kasattuna
Painavat 7,5kg 
Menevät pitkään jopa 22,5kg asti (yleisesti matkarattaat ovat n. 15kg asti)
En tiedä miksi, mutta jokin tämäntyyppisissä matkarattaissa mietityttää ehkä se, etten ole hakemassa ykkösvaunuille korvaajaa..Jäi sekin vielä mietityttämään, kun myyjä kehotti pohtimaan toden teolla käyttötarvetta. Niin, osaako sitäkään nyt ihan tarkasti sitten määrittää tuleville kahdelle kolmelle vuodelle, jolloin rattaille on käyttöä. Kyllähän näitä tulisi käytettyä myös muualla kuin ulkomaanreissuilla. En myöskään usko meidän suuntaavaan mihinkään extreme-lomalle lähivuosina, että mitään erityisiä ominaisuuksia emme tarvitse. Eli kaipa tarve on Buffaloita reilusti pienempi, kevyempi ja ketterä matkaratas, jossa Neiti kulkee menossa mukana ja voi tarvittaessa nukkua päiväunet. 

Jaathan kommentit ja kokemukset edellä mainituista rattaista ja muista kiinnostavista kriteerit täyttävistä rattaista, kiitos :)


Leppoisaa viikonloppua, SS17 kommenttia

 1. Tsekkaa sellaiset kuin peg perego pliko minit. Parhaimmat matkikset ikinä!

  VastaaPoista
 2. Tsekkaa vielä ainakin quinny zapp extra, baby jogger mini zip ja babywelt moon kiss. :)

  VastaaPoista
 3. Varmaan käyttötarpeen tarkasti miettimisessä on sekin idea, että pohtii juuri sitä, että kuinka usein rattaat sitten oikeasti olisivat käytössä (joka päivä vs. kerran pari kuukaudessa), joka vaikuttaa myös siihen, että kuinka monet päiväunet niissä sitten oikein ehtisi lapsi käyttöiän aikana nukkumaan eli onko tarvetta millaisille selkänojan säädöille tai istuimen kääntämisille. Lisäksi se, että laitetaanko niitä useammin auton täyteen (pitkät automatkat lomille/mummolaan tms.) vai tyhjään takakonttiin shoppailureissuilla. Painorajaa ei mielestäni kannata liikaa tuijottaa, suurin osa lapsista ei varmastikaan kovin "vanhoina" edes halua matkarattaisiin istumaan, painonkehitys yleensä kuitenkin hidastuu iän myötä (meillä roteva kaksivuotias nyt n. 13kg ja epäilen, että vuoden päästä häntä saa tosiaankin houkutella rattaisiin, jos suostuu silloinkaan). Ja kai se on jokaisen myös pohdittava, että kuinka tärkeä on rattaiden statusarvo, tarpeen voi aina perustella :-)

  Meillä on perusmatkikset TFK buggy dot, http://www.mytoys.de/TFK-Buggy-DOT-grau/Buggys/Kinderwagen/KID/de-mt.ba.ca02.07.01/3372781, joissa on paljon hyviä ominaisuuksia ja sopivat juuri meidän tarpeisiin:

  Erittäin pieneen tilaan menevät (jopa renkaat voi näppärästi poistaa, koska yleensä tarve pakata täyteen autoon)
  Kevyet
  Istuinosa korkealla (lapsi tuntuu olevan paremmin lähellä)
  Turvakaari + valjaat (puute on turvakaaresta istuinosaan menevä remmi, joka olisi hyvä lapsen paikallaan pitämisessä, ei tarvitsisi aina pitää vöitä)
  Selkänojan säätö (kahteen asentoon riittää, koska jo isompi lapsi eikä yleensä rattaissa nuku, mutta nukkuminenkin onnistuisi koska sen verran lepoasento on makuulla)
  Suuri kuomu
  Kaksi kahvaa (toki työntäminen olisi helpompaa yhdellä, mutta tuohon kätevä ripustaa ostoskasseja, vaatteita)
  Jalkaosan etuosassa oleva "kahva", jonka varassa ja jalkatilan säädöllä istuen jopa esikoinen menee lyhyitä matkoja kyydissä
  Neljän pyörän ansiosta vakaat, mutta ketterät.
  Tarvittaessa saa lisäosilla mm. turvakaukalon, vaunukopan jne. kiinni

  Yksi miinus on näissä pieneksi menevissä rattaissa kokoamisen monimutkaisuus, ei todella mitkään yhdellä kädellä nopeasti kasattavat, mutta kaikkea ei voi saada :-)

  VastaaPoista
 4. Meillä on Maxi Cosi Mila -matkikset, ja oon ollut tosi tyytyväinen: ketterät ja jämäkät, kasaantuvat pieneen tilaan (ei kylläkään hattuhyllylle). https://www.lasten.fi/vaunut-ja-rattaat/rattaat/maxi-cosi-mila-total-black-rattaat-p-1554.html#.VPIaACdN2MY

  VastaaPoista
 5. Me lainasimme kaverilta beet ja ostettiin kyseiset omaksi. Mies totesi, että ei muita enää tarttekkaan ;) Ovat arkikäytössä näppärät ja ei se pakkaaminen reissulle iso homma ole. Nopeasti saa myös kantokassista pois, rattaat auki ja eturenkaat naps paikoilleen :)

  VastaaPoista
 6. Meille ostettiin kuukausi sitten piiiiiiitkän harkinnan jälkeen matkarattaat. Etsittiin nimenomaan rattaita matkustamiseen ja pienille reissuille kaupungille. Päädyimme Quinny Zapp extra 2- rattaisiin. Niissä paras ominaisuus on mielestäni se, että istuimen suunnan voi vaihtaa. Kasvot työntäjään päin istuinta ei kuitenkaan saa pystyinpään asentoon. 1,5 vuotias poikamme viihtyy kasvot työntäjäänpäin myös puoli-istuvassa asennossa. Rattaat on kevyet, mutta mielestäni huomattavasti jämäkämmät kuin Mountain buggyt tai Babyzenit. Mountain buggyt olivat meidän ennakkosuosikit, mutta karsiutuivat pois juuri tuon lyhyen selkänojan takia. Quinnyt menevät pieneen tilaan ja ne mahtuvat meidän eteisen kapeaan kaappiinkin säilytykseen.

  Tsemppiä ratasviidakkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös matkarattaat etsinnässä ja nuo Quinny Zapp extra 2 ovat potentiaalisin vaihtoehto tällä hetkellä. Ainoa asia mikä mietityttää on työntökahvat aisan sijasta - onko rattaita kuitenkin helppo työnnellä kahvoista?

   Poista
  2. jopa yhdellä kädellä saa ohjattua yhdestä kahvasta kaupassa, 13kg lapsen istuessa kyydissä ;) eli on näppärät, lapsettomat kaverit ja kummitkin on yllättyneet miten hyvin sujuu verrattuna tavisvaunuihin

   Poista
 7. Meillä on ollut kovassa käytössä matkikset, matkustamme paljon ja lisäksi matkiksia on käytetty ostoskeskusreissuilla yms.
  Olen ollut tosi tyytyväinen matkiksiimme, lienevät aika "perussettiä", Carena Explore. Parasta minusta näissä on se, että niitä voi työntää yhdellä kädellä, lisäksi ne on tosi helppo laittaa kasaan vaikka lapsi olisi sylissä ja vain yksi käsi vapaana. Jos nyt ostaisin matkikset en luopuisi näistä kahdesta ominaisuudesta, ehkä valitsisin hieman pienemmät kuitenkin, jos tukevuudesta ei joutuisi liiaksi tinkimään.

  VastaaPoista
 8. Aikaisemmin kehuin jos noita Babyzen-rattaita ja edelleen peukutan niiden puolesta. Meidän tarpeisiimme juuri sopivat, kevyet ja helpot kasata pikkuruiseen tilaan. Ensimmäinen lentokenttä ja -konekokemuskin niiden kanssa nyt takana ja enpä voisi tyytyväisempi olla. Nimittäin tytön kanssa kahdelleen aika paljon lennetään kotimaan sisällä, niin ovat meille ihan korvaamattomat rattaat. Mielestäni eivät ole niin heppoiset, kuin voisi kuvitella, oikeastaan itse yllätyin kuinka ketterät ja kuitenkin suht jämäkät ne ovat noin pieniksi rattaiksi. Ja ne kulkevatkin niin ketterästi yhdellä kädellä työntäen ja kääntyvät pehmeästi jne. Toki ratasviidakko on aika haastava ja varmaankin jokainen löytää itselleen ja käyttötarpeilleen sopivat, kunhan tarpeeksi asiaa selvittelee ja pohtii. Meidän edelliset Maxicosi Milat lähtevät pian kiertoon, en ollut niihin läheskään niin tyytyväinen kuin näihin nykyisiin. Kerrohan sitten mihinkä ratkaisuun päädytte. A&J

  VastaaPoista
 9. Mites ois Baby Jogger Vue? Ne maksaa noin 249 euroa esim. täällä: http://www.babyland.fi/baby-jogger-vue Niitä saa mustana, sinisenä ja punaisena.

  VastaaPoista
 10. Moi! Minulla on matkiskokemusta ainoastaan Babyzen Yoyoista mutta tykkään niistä älyttömästi enkä vaihtaisi pois. Ne ovat toki kevyet ja olivat hieman kiikkerän tuntuiset vauvan ollessa ihan pieni, mutta asia korjaantuu kun lapsi kasvaa. Nyt kun meillä vauva on puolivuotias ja käytössä ratasosa, ei "ongelmaa" mielestäni enää ole vaan lapsen paino riittää hyvin tukevoittamaan rattaita. En usko että lapsi itse saa rattaita kumoon mutta kovin painavaa hoitolaukkua en aisassa kuljettaisi. Kannattaa siis kokeilla lapsi kyydissä, miltä meno tuntuu.

  On totta, että matkisten valinnassa käyttötarkoituksen ja omien vaatimusten miettiminen on tärkeää. Matkustamme paljon, joten meille keskeistä oli rattaiden helppo kuljetettavuus eli keveys, pieni koko taitettuna ja helppo kantomekanismi, ja Yoyoissa nämä kriteerit täyttyivät. Bonuksena on, että lapsi nukkuu rattaissa erinomaisesti ja makuuasento on yllättävän hyvä. Käytämme matkiksia myös kun käymme ulkona syömässä, koska ne mahtuvat mihin vain ja aiheuttavat mahdollisimman vähän häiriötä ja tarvittaessa ne saa parissa sekunnissa melkein käsilaukun kokoiseen nippuun. Meillä matkikset ovatkin olleet aktiivisessa käytössä arkirattaiden ohella ja mielestäni (ja miehen mielestä!) olleet huippu investointi. Ainoa miinus, jonka olen toistaiseksi keksinyt, on se että epätasaisessa maastossa kuten mukulakivillä, hiekalla ja lumessa rattaat eivät tietenkään kulje kovin sulavasti (kuljettu on kumminkin), mutta kuten tuossa jo joku muukin totesi, kaikkea ei voi saada varsinkaan matkarattaissa:). Tsemppiä pähkäilyihin!

  VastaaPoista
 11. Hei, Bugaboo been puolesta sen verran että..totta on että ovat matkarattaiksi kookkaat ja toki hintavat mutta silti liputan näiden puolesta. Meidän mielestä yksi iso plussa noissa on että lapsi voi istua myös kasvot työntäjään päin ( erityisen tärkeä auringon porottaessa päin tai kovalla tuulella). Rullaa pehmeästi (perinteiset matkikset omistaneena aivan luksusta). Mukulakivilläkin pääsee eteen päin, vanhoissakaupungeissa näitä ei voi välttää. Työntöaisan säätö työntäjän korkeudelle on myös plussaa mutta meillä tuota ei kyllä ole ollut tarvis käyttää. Ja plussaa mielestäni myös se että näitä tulee käytettyä muutenkin kuin matkiksina. Erityisesti kesäaikaan kulkee jatkuvasti mukavasti auton takakontissa. Ja jälleenmyyntiarvo näilläkin tosi hyvä :).Tsemppiä pähkäilyihin myös täältä!

  VastaaPoista
 12. Meillä on kokemusta neljistä matkarattaista: Emman matkarattaat, Quinny Zappit (Explorerit), Stokken Scootit ja Bugaboon Beet. Täytyy kyllä sanoa, että Beet ovat aivan korvaamattomat eikä noista muita voi verrata mitenkään. Maksoihan ne mutta työntelen niitä joka kerta hymy huulilla :-)

  VastaaPoista
 13. Meillä on mclarenit ja ne on ihan ylivoimaiset! Nykyään kun on tuplia (bugaboo donkeyja) enemmän tarvetta vain yksille kevyille rattaille, niin nämä ovat aivan mahtavat ��

  VastaaPoista
 14. Itse ollaan arvottu Bugaboon Been sekä Babyzen Yoyo:n välillä. Kahdella kaverilla on Beet ja ollaan saatu heiltä kuulla kokemuksia rattaista ja ollaan saatu kokeilla niitä. Rattaiden ehdottomat plussat oli laatu verrattuna muihin matkarattaisiin, monipuolisuus, kuten istuinkoon muuttaminen, lisävarusteet, tyylikkyys, autonturvaistuimen kytkeminen. Mutta suurena miinuksena rattaissa on mielestäni niiden koko kasattuna sekä hinta. Itse en pidä niitä todellakaan kaikista kompakteimpana matkarattaina. Esim. Ne on niin isot että itse emme kuljettaisi niitä todennäköisesti tai ainakaan mielellämme pidemmillä autoreissuilla, koska ne vie liikaa tilaa. Ne vie meidän auton takakontista noin 30%, joka on paljon. Toinen asia on, että jos matkustamme lentokoneella, niin rattaat on laitettava jokatapauksessa ruumaan, joten on melkein sama kuljettaa meidän päävaunut Donkeyt mukana.
  No nyt olemme kääntyneet Yoyo:n puoleen niiden pienuuden vuoksi. Huonompaa Yoyo:ssa on ehdottomasti, että niihin ei saa kiinni turvaistuinta, eikä istuin osaa saa käännettyä työntäjään päin silloin, kun istuinosa on paikallaan 6kk+, myöskään yoyo:jen viimeistely ei ole ihan samaa luokkaa kuin Bee:n. Mutta loistavaa niissä on niiden koko kasattuna (noin 1/3 been koosta), hinta on myös hieman huokeampi, ne ovat myös matka käytössä kevyemmät, mukana tulee kuljetuspussi (beessa ostettava erikseen noin 90€). Yoyo:t ovat niin pienet, että ne voi ottaa jopa käsimatkatavarana lentokoneeseen. Itse pidän tästä ominaisuudesta hurjasti, koska voimme nukuttaa lapsen vaikka lentokentällä ja kuskata rattaissa.

  Mutta tosiaan jokaisen on mietittävä ensin se oma käyttötarkoitus. Jos matkustaa paljon ja haluaa rattaat jotka ovat pienet, kevyet ja niitä voi kuljettaa mm. lentokoneen käsimatkatavaroissa, niin tällöin ehdottomasti Yoyo:t. Jos taas haluaa matkarattaa, joita voi käyttää jopa päärattaina kaupungissa, niin ehdottomasti Beet. Yhdet ystävämme käyttävät Beetä päärattaina kesäaikaan, koska ne ovat niin hyvät siinä. Talvikäyttöön en suosittelisi kumpiakaan, koska renkaat ovat niin pienet.

  No tässä omia ajatuksiani. Odotan mielenkiinnolla omia pitkäaikais kokemuksia Yoyo:sta. Jos petyn niihin, niin voin tulla kertomaan tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan käytetty Yoyo:ja kesä ja ollaan kyllä oltu enemmän kuin tyytyväisi hankintaan. Voimme suositella puolisoni kanssa Yoyo:ja ehdottomasti. Ne on osoittautuneet lyömättömiksi matkarattaiksi, emmekä harkitsisi enää mitään muita matkarattaita. Olemme kokeilleet Bee:tä muutaman kerran näiden jälkeen ja ne tuntuvat kyllä tosi isoilta ja kömpelöitä näiden rattaiden jälkeen. Beet on ehdottomasti loistavat rattaat, mutta jos puhutaan matkarattaista, niin Yoyo:t ovat oikeasti matkarattaat, kun Beet on milestäni kakkos rattaat jotka menee myös kohtuullisen kompaktiin tilaan. Bee:ssä on hieman enemmän säätöjä kuin Yoyo:ssa mutta käytännössä noilla ei ole suurtakaan merkitystä. Yoyo:t ovat osoittautuneet myös todella ketteriksi rattaiksi ja niillä pääsee yllättävänkin haastavissa mesäpoluissa. Ainoa miinus rattaissa on, että istuin osaa ei saa käänettyä työntänjään päin, mutta itse emme ole kaivanneet vielä tätä koska käytämme pojallemme makuuosaa ja se on työntäjään päin.

   Eli jos haet oikeasti laadukkaita, ketteriä, pieniä matkarattaita, niin voin suositella näitä lämmöllä. Annan arvosanan 10-

   Poista

Kiitos kommentistasi <3